3 voordelen waarom je ledverlichting op je voertuig wil

Klaas Peter van de Pol|5 minuten lezen

Ledlampen worden steeds populairder en dat geldt ook voor de led-werklampen. Dit komt doordat ledlampen veel voordelen hebben ten opzichte van halogeenlampen. Daarom vervangen veel boeren en loonwerkbedrijven de halogeenlampen op hun trekker of ander voertuig voor ledlampen. Benieuwd naar alle voordelen van de led-werklampen? Lees de voordelen hier.


Voordeel 1: Ledlampen geven meer licht en zicht
Ledlampen hebben het voordeel dat ze een hoge lichtopbrengst en een laag stroomverbruik hebben. Het lichtbeeld van een halogeenlamp is duidelijk minder dan dat van led. Benieuwd naar het verschil in licht tussen halogeen en led? Bekijk onderstaande afbeelding waarin de vergelijking wordt gemaakt tussen de halogeen werklamp (rechts) en led werklamp (links) voor de trekker.

Verschil tussen led en halogeen

Goed en veel licht
Goed en veel licht is belangrijk bij het verrichten van werkzaamheden in het donker. Hoe beter het licht, hoe meer je kan zien. Je verlengt eigenlijk je werkdag. Maar dit betekent dus ook dat je meer overzicht hebt en dat je jouw werk beter en veiliger kan doen.

Bedenk dus goed wat voor een licht er nodig is voor jouw werkzaamheden of voor de werkzaamheden van je klant. Lees ook eens het artikel: Welke werklampen heb ik nodig om mijn werk goed te doen?


Voordeel 2: Ledlampen hebben prettiger licht
Naast dat ledverlichting meer licht geeft, is dit licht ook prettiger voor de ogen. De afbeelding laat het verschil in licht zien tussen led en halogeen. Het is dezelfde lamp, maar het licht van de ledlamp is prettiger voor de ogen, omdat dit licht meer in de buurt komt van de lichtkleur van daglicht. 

Dat de lichtkleur van ledverlichting meer in de buurt komt van de lichtkleur van daglicht, zorgt er onder andere voor dat men minder snel vermoeid raakt en dus langer door kan werken. Dus moet jij in het donker op de trekker werken? Dan is het toch fijn om prettig licht rondom je voertuig te hebben en goed door te kunnen blijven werken.


Voordeel 3: Ledlampen zijn beter voor het milieu
Een ander voordeel is dat een ledlamp langer meegaat dan andere lampen. Zo gaan ledlampen wel 30.000 tot 50.000 branduren mee terwijl halogeenlampen aanmerkelijk minder lang meegaan. Met ledlampen kun je dus ook nog besparen op vervangingskosten.

Minder warmteontwikkeling
Daarnaast heeft de ledlamp ook minder warmteontwikkeling en gaat daarom veel efficiënter om met energie. De ledlamp zet een hoog percentage van de energie om in licht en wordt daardoor ook bijna niet warm. Hierdoor gaat er dus weinig energie verloren aan warmte. Bij andere typen lampen is het percentage veel lager en hierdoor gaat er bij deze lampen dus meer energie verloren aan warmte.

De warmte die ontwikkeld wordt in de ledlamp moet wel goed afgevoerd kunnen worden om goede prestaties te kunnen waarborgen. Daarom zijn de meeste werklampen van een warmtegeleidende body voorzien, bijvoorbeeld van aluminium of een speciaal ontwikkeld kunststof materiaal. 

Wist je dat we, bij Kramp, de ledlamp LA80300 speciaal ontwikkeld hebben omdat hier vraag naar was in de markt? Deze lamp wordt geplaatst op de cabines van tractoren. Hiervoor was deze werklamp alleen beschikbaar als halogeen werklamp.


Watt omrekenen naar lumen
Loop je bij het vervangen van de lampen tegen het omrekenen van watt naar lumen aan? In ons artikel: Watt omrekenen naar lumen doe je zo! helpen we je hierbij. Door te kijken naar het aantal lumen, kan je namelijk verschillende typen lampen met elkaar vergelijken en dus ook de oude halogeenlampen met nieuwe ledlampen.

Heb jij nog vragen over het verschil tussen led- en halogeenlampen? Of ben je opzoek naar advies over het vervangen van de verlichting op jouw tractor of ander voertuig? Neem dan contact op met je accountmanager of met ons via knowledgecenter@kramp.com

Deel op
Klaas Peter van de Pol

Dit artikel is geschreven door

Klaas Peter van de Polknowledgecenter@kramp.com