Hoe kies je de juiste hef- en koppeldelen

Editorial team|3 minuten lezen

Wanneer we het hebben over hef- en koppeldelen, dan praten we over onderdelen die gebruikt worden bij de verbinding tussen jouw tractor en werktuig. De topstang en de twee onder-hefarmen vormen samen de enige verbinding tussen beide voertuigen en vormen de basis voor het heffen. Dit wordt ook een driepuntsophanging genoemd. Zowel aan de voor- als aan de achterzijde kan deze ophanging zich bevinden. De topstang is in lengte verstelbaar en zorgt ervoor dat het werktuig opgetild en weer neergelaten kan worden.

Bij het kiezen van de juiste kwaliteit voor je hef- en koppeldelen, zijn een aantal aspecten belangrijk.  

  1. Categorie van de werktuigaansluiting  
  2. Aftakasvermogen (ISO 730)  
  3. Afmetingen

Categorie van de werktuigaansluiting 

Bij de aansluitingen voor driepunts-werktuigen zijn er een 5-tal categorieën die gekoppeld zijn aan het vermogen van de tractor. Een hogere categorie heeft zwaardere hefarmen, topstangen en dikkere pennen. Waarom is dit? Simpelweg omdat hier meer kracht op komt te staan.   

Aftakvermogen (ISO 730) 

De driepuntsophanging (of hefinrichting) is ontwikkeld om verschillende soorten implementen, ook wel werktuigen of aanbouwdelen genoemd, te koppelen. De DIN 730 norm geeft de standaardisatie weer van de maatvoering en boutsterkte. 

Afmetingen

Onderstaand overzicht en tekening geven aan welke informatie nodig is om de juiste keuze te maken voor hef- en koppeldelen. 

De oudere modellen tractors zijn nog uitgerust met trekstangogen, ook wel ball joints genoemd. De meer recentere modellen hebben vanghaken. Vanghaken moeten gebruikt worden in combinatie met de juiste hef- en topstangkogel. De buitenmaat van de vanghaakkogel wordt bepaald door de categorie grootte van de vanghaak. Het gat in de vanghaakkogel wordt bepaald door de pendiameter van het aan te koppelen werktuig. 

Materialen, kwaliteit en coating 

Het is van groot belang dat voor deze belangrijke onderdelen hoogwaardige materialen gebruikt worden. A-merken en onze eigen Kramp merken bieden je deze zekerheid. Deze merken maken gebruik van uitstekende grondstoffen, afwerking, materiaalbehandeling en een optimaal hardingsproces. Artikelen uit de Kramp Black-line range zijn uitermate geschikt voor zwaar en intensief gebruik en zijn voorzien van een speciale ED-coating. ED staat voor Electrophoretic Deposition en dit wil zeggen dat er gebruik gemaakt wordt van een elektrostatisch proces; positief en negatief geladen delen. Bij dit verfproces worden de onderdelen ondergedompeld in een waterbad. Met behulp van elektriciteit hechten - positief geladen verfdeeltjes - zich aan het metalen oppervlak. Dit zorgt voor een uitstekende hechting en het resultaat is een uiterst kras vaste coating die optimale bescherming biedt tegen corrosie. Een ED-coating biedt maar liefst 7 keer meer bescherming dan het traditionele verzinken.  


1= hefarm 2= topstang 3= achterbrug 4= hefcilinder 5= hefstang 6= trekarm 7= hefkogel


Wil je meer weten over het kiezen van de juiste hef- en koppeldelen? Neem dan contact op met onze productspecialist, vind een Kramp dealer bij jou in de buurt of met ons via knowledgecenter@kramp.com.    

Deel op
Editorial team

Dit artikel is geschreven door

Editorial teamknowledgecenter@kramp.com