Wolven buiten houden met de juiste omheining

Editorial team|4 minuten lezen

De komst van de wolf in België vraagt om andere afrastering om onze schapen, geiten en andere dieren te beschermen tegen aanvallen van een wolf. In eerste instantie richt een wolf zich op wild zoals hazen, reeën en everzwijnen. Tenzij hij landbouwdieren aantreft die geen goede bescherming hebben. Op dat moment zet hij de aanval in op deze gemakkelijke prooien. Een wolf gaat voor gemak als het gaat om zijn voedselvoorziening. Als hij de kans heeft om onder een afrastering door te kruipen, dan doet hij dat. Wolven zullen minder snel over een hek springen.  

Standaard afrastering schrikt een wolf niet voldoende af en beschermt je dieren daardoor niet voldoende. Een gedegen elektrische afrastering, ook wel schrikdraad (rasters) genoemd, is noodzakelijk om wolven op een afstand te houden en schade te voorkomen. In dit artikel geven we je graag meer advies over hoe je wolven buiten houdt met de juiste omheining. 

Hoe werkt een elektrische afrastering? 

Een elektrische omheining is een soort kringloopsysteem van stroom (spanning). Het schrikdraadapparaat zorgt ervoor dat stroom via de draden geleid wordt. Zodra aan dier het draad aanraakt voelt het een stevige, maar veilige schok. Via het dier gaat de stroom naar de grond en via de aardpennen van het aardingssysteem keert de stroom terug naar het schrikdraadapparaat. 

Wat heb ik nodig om een elektrische omheining te plaatsen? 

Er zijn een aantal vaste elementen waar een elektrische afrastering uit bestaat: 

Waar moet een wolven omheining aan voldoen? 

Een afrastering moet 1,20 m hoog zijn, 5 tot 7 horizontale draden hebben waarvan de onderste draad op maximaal 20 cm van de grond moet zitten. De hoogste draad zorgt ervoor dat de wolf niet over de omheining heen springt, de lage draad voorkomt dat hij eronderdoor kruipt en door de horizontale draden kan hij er niet doorheen. 

Afrastering voor wolven

Daarnaast is het plaatsen van een lint aan de bovenzijde van de afrastering een extra afschrikmiddel. Dit lint wappert in vergelijking met een draad en is daardoor een extra zichtbare belemmering waardoor de wolf niet snel over de afrastering heen zal springen. Aan te bevelen is om hiervoor een blauw lint van 12,5 mm te gebruiken. Dit blauwe lint is speciaal ontworpen om wilde dieren op een afstand te houden. Het behoort tevens tot de mogelijkheid om eventueel een speciale lamp te plaatsen die zorgt voor lichtstralen in het donker. Dit schrikt de wolf nog meer af. 

Er bestaan permanente en verplaatsbare afrasteringen tegen wolven. Een permanente afrastering plaats je eenmalig op een plek waarvan je weet dat je deze niet snel zult verplaatsen. Deze is dan ook duurzaam, gaat lang mee en is breed inzetbaar. Een tijdelijke of mobiele afrastering gebruik je vaak in het geval een weide in meerdere percelen verdeeld wordt. 

Het plaatsen van een wolvennet kan een alternatief zijn voor verplaatsbare of tijdelijke omheining. Een wolvennet wordt ook wel schrikdraadnet, elektronet of flexinet genoemd. Voordeel van een wolvennet is dat dit eenvoudig op- en af te bouwen is. Dit is een compleet systeem wat veelal toegepast wordt bij schapenkuddes die regelmatig verplaatst worden.  

Wolven weren met aangepaste bestaande omheining  

Bestaande afrastering van 80 cm hoogte kan ook aangepast worden zodat deze ook geschikt is om wolven op een afstand te houden. Door extra weide- of schrikdraadpalen te plaatsen bij de bestaande omheining kan een hoogte van 1,20 meter wordt gecreëerd. Op deze extra paaltjes moeten dan 3 stroomdraden aangebracht worden. 

Voltage 

De omheining moet overal een spanning hebben van minimaal 4.500 volt. Ook de impulssterkte is hier van belang. Een sterk schrikdraadapparaat wordt aanbevolen zodat op de afrastering voldoende spanning staat. 

Wil je meer weten over elektrische afrasteringen? Neem dan contact op met ons via knowledgecenter@kramp.com of vind een Kramp dealer bij jou in de buurt.


Deel op
Editorial team

Dit artikel is geschreven door

Editorial teamknowledgecenter@kramp.com