Din tjekliste til korrekt håndtering af rulningslejer

Redaktionsteamet|4 minutter

Det er meget vigtigt at vedligeholde lejer, hvis du vil forhindre, at dine maskiner går i stykker alt for tidligt. Det er væsentligt for en langvarig ydeevne, at lejerne monteres og justeres korrekt. Men det er også afgørende, at lejerne bliver vedligeholdt ordentligt: det reducerer sikkerhedsrisici og ikke-planlagt nedetid og holder dine reparationsomkostninger lave. 

I samarbejde med lejeproducenten Schaeffler har vi lavet en artikel, der giver dig ekspertvejledning om korrekt håndtering af rulningslejer. 

 
Din praktiske tjekliste 

Optimér rulningslejernes levetid og ydeevne, og spar tid, arbejdskraft og omkostninger med denne praktiske tjekliste, der er udarbejdet sammen med lejeeksperten Schaeffler. Bemærk, at du selv kan udføre det meste af arbejdet, men ved visse procedurer er det bedre at bede en specialist om hjælp. 

 

1. Håndtering af lejer 

Rulningslejer er lavet af hærdet kuglelejestål, som generelt ikke er korrosionsbestandigt. Så du skal altid håndtere rullelejer med rene, tørre hænder eller bruge rene handsker. Dette forhindrer korrosion, og at lejerne bliver beskidte. Det er meget vigtigt at sikre, at der ikke trænger forurening ind i lejet, især når man håndterer lejer uden tætning. 

  

2. Opbevaring af lejer 

Hvis det er muligt, skal du opbevare lejerne i deres originale emballage. Fjern ikke et leje fra originalemballagen, før du skal montere det. Hvis du ikke længere har emballagen, skal du pakke lejerne ind i VCI-papir og/eller en plastikpose. Lejerne bør opbevares i et køligt og rent miljø med lav luftfugtighed og fri for støv, vibrationer og stød. Et ekstra tip: Opbevar aldrig lejer lodret, men altid vandret. Og sørg selvfølgelig for, at du har en ren arbejdsplads, hvis du har brug for at lægge et leje fra dig inden montering eller efter afmontering.  

 

3. Rengøring af lejer

Nye lejer er forsynet med en konserveringsolie, der generelt ikke skal fjernes inden montering. Hvis et leje skal genbruges, tilrådes det at rense lejet grundigt med et opløsningsmiddel og derefter straks coate lejet igen, fx med en anti-korrosionsolie. Brug fnugfrie klude til at rengøre lejet og eventuelle tilstødende dele. Et ekstra tip: Find en beholder, der udelukkende bruges til rengøring af lejer og ikke til andre formål.  


4. Installation af lejer 

Hvis et rulningsleje sætter ud for tidligt, skyldes det i ca. 16 % af tilfældene dårlig montering. Den grundlæggende regel er, at monteringskraften aldrig må overføres gennem de rullende elementer ved montering. Slå heller aldrig lejeringene direkte med noget, som fx en hammer. Før montering skal du sikre dig, at alle komponenter har de rigtige dimensioner, og at de er rene og ubeskadigede. Nogle lejetyper, som fx vinkelkontaktkuglelejer eller koniske rulningslejer, skal ofte justeres med et vist spil under monteringen. Sørg for, at du kender det relevante slør på monteringstidspunktet. Den krævede præcision betyder, at det normalt er klogt at søge hjælp fra en specialist til installationen. Hvis lejerne skal smøres under montering, skal du kontrollere, at det rigtige smøremiddel er tilgængeligt (vær opmærksom på udløbsdatoen!), og kende den foreskrevne mængde smøremiddel pr. leje.  

  

5. Brug passende værktøjer 

Man kan få specielle værktøjer til montering eller afmontering af lejer, fx lejeaftrækkere, monteringssæt, induktionsvarmere og hydrauliske møtrikker. Disse værktøjer er specielt designet til problemfri montering- eller afmontering, så risikoen for skader holdes på et minimum.  


6. Inspektion af lejerne 

For at opdage afvigelser eller skader, før de forårsager problemer, er det fornuftigt at kontrollere lejerne regelmæssigt. Ændringer i temperatur, lyd eller vibration kan indikere et lejeproblem. Kvaliteten af det fedt, der kommer ud af lejet under gensmøring, kan ofte bruges til at bestemme selve lejets tilstand. Efter demontering skal du kontrollere hvert leje nøje, inden du beslutter, om det kan genbruges eller skal udskiftes. 

 

Leder du efter det rigtige smøremiddel til et rulleleje? Besøg www.kramp.com 

Del artikel
Redaktionsteamet

Denne artikel er skrevet af

Redaktionsteametvidenscenter@kramp.com