Hvordan undgår du at overbelaste dit system, når du anvender LED-lygter?

Kim Kruse, produkt specialist|6 minutter

Selvom mørket begynder tidligere om aftenen, slutter arbejdet i marken ikke. En god belysning i arbejdsområdet er vigtig. Og netop fordi den rigtige belysning er så vigtigt, vælger mange at udskifte eksisterende halogen- og glødelamper med LED-teknologi. LED-teknologi er meget mere effektiv, giver bedre belysning og har ligeledes en mere behagelig farve. LED-belysning er effektiv, men der er en række punkter, der skal tages højde for, når du installerer LED-lygter. Især når flere lamper er tilsluttet. I denne artikel kan du læse om, hvordan du forhindrer at dit system bliver overbelastet.  


Hvordan kan du undgå dette, og hvordan kan du sikre, at du ikke overbelaster de allerede installerede ledninger? 

Forestil dig, at du har en installation med flere 30 watt halogenlamper. Du ønsker at øge antallet af arbejdslamper samt konvertere dem til LED-lygter med en højere effekt. Vi vil her beskrive to faktorer, som du bør tage i betragtning. 

  • De eksisterende ledninger er udviklet til standardbelysning. Du er derfor nødt til at sørge for, at der ikke foreligger nogen overbelastning, som får kontakter eller ledninger til at blive overbelastede. Det er derfor vigtigt at sikre, at du holder dig under den tilladte belastning af standardinstallationen.
    Godt at vide: Afbryderen til flere lygter på Fendt-traktorer er f.eks. kendt for at forårsage problemer, når arbejdslygter med større styrke installeres. Brugen af ​​et relæ er også løsningen på dette almindelige problem. 
     
     
  • En anden faktor, der bør overvejes er de kabler, der bruges til belysningen. Hvis du tilslutter en ekstra strømforsyning fra kilden (batteriet), er det vigtigt, at du bruger kabler med tilstrækkelig kapacitet. Bemærk, at: Hver kobling skaber yderligere modstand. Brug gode stik, der kan klare tilstrækkelig strøm. Hvis kabler skal forlænges, skal du sørge for, at de er godt forbundet. Du kan gøre dette ved hjælp af lodning (f.eks. ved at bruge sammenkoblinger) eller ved at bruge robuste stik, der er modstandsdygtige over for miljøet (vand, olie og støv).

  

Hvordan bruger du et relæ ved tilslutning af flere lygter? 

For at vælge de rigtige komponenter er det vigtigt at vide, hvor meget strøm du ønsker af tilslutte. Sammenlæg alle watt-værdierne og divider summen med forsyningsspændingen (12/24V). Dette giver dig antallet af forstærkere, du skal bruge. Alle elektriske komponenter udtrykkes ofte i ampere, derfor denne beregning.  
Eksempel: Vi ønsker at udskifte 4 stk. 30 Watt Halogen lygter med 4 stk. 45 Watt og 2 stk. 60 Watt LED arbejdslygter. Dette vil udgøre 4x45+2x60=300 Watt (300/12=25A) efter udskiftningen sammenlignet med den forrige løsning med blot 120W (120/12=10A).  
Dette virker ikke af meget, men det kan have konsekvenser for de allerede installerede ledninger. Du gør nu klogt i at tilføje et ekstra strømkabel med et relæ til disse nye lygter. Hvis der kræves seks meter kabel fra kilden, skal vi bruge et 3,5 mm2 kabel. Selvfølgelig skal du også sørge for, at der er en god sikring så tæt på kilden som muligt. Vælg en god sikringsboks, der er modstandsdygtig over for fugt, olie, støv og vibrationer. F.eks. DE12033769 + DE12033731 + 2x DE12066614 eller SI20153A.  

En anden faktor, der bør overvejes er ledningsføringen af strømforsyningskablet. Sørg for, at det ikke beskadiges af skarpe kanter, og at det ikke påvirkes af maskinens vibrationer eller bevægelser. Brug et beskyttelsesrør, om nødvendigt. Nu skal du montere et relæ på et passende sted. Her kommer styrespændingen fra eksisterende ledninger, og du skifter et nylagt forsyningskabel til lamperne. 

  

Brug f.eks. et 30 A relæ til dette. Dette kan maksimalt håndtere kontakter på 20 ampere, hvilket er mere end nok til dette formål.  

Kramps produktsortiment indeholder et tilslutningssæt især til arbejdslamper. Dette kan maksimalt håndtere kontakter på 2x100 watt (12V) | 2x200 watt (24V). Deutsch-koblinger er allerede monteret som standard, og disse passer til mange Kramp-arbejdslamper.  

Relay 1605WK031
Relay 1605WK032

Denne er egnet til to arbejdslamper. 

Spørgsmål?
Hvis du har spørgsmål om, hvordan du undgår overbelastning af dit system, når du bruger LED-arbejdslamper, skal du kontakte en produktspecialist hos Kramp eller send en e-mail til videnscenter@kramp.com

Del artikel
Kim Kruse, produkt specialist

Denne artikel er skrevet af

Kim Kruse, produkt specialistvidenscenter@kramp.com