Stjernerensere – opnå de bedste resultater med den korrekte indstilling

Peter de Haan|6 minutter

Stjernerensere er dine små hjælpere, når du skal dyrke din mark. Uanset om afgrøderne står i rækker eller er bredsåede, så luger stjernerenserne i det mellemrum, som metalskærene ikke kan nå. Jorddrevne plastikstjerner bearbejder jorden i planterækkerne og fjerner nyspiret ukrudt uden at skade afgrøderne. Stjernerenserne fås med forskellige grader af fleksibilitet og med diametre fra 25-37 cm, og de er dermed ekstremt alsidige og nemme at tilpasse dit behov. En præcis indstilling af stjernerenseren er dog afgørende for, at den mekaniske ukrudtsbekæmpelse bliver vellykket.  I denne artikel hjælper vi dig trin for trin med at indstille dine stjernerensere.  

Trin 1: Vælg de rigtige stjernerensere 

For at opnå høj effektivitet i ukrudtsbekæmpelsen er det vigtigt at vælge den rigtige type stjernerenser i den rigtige størrelse. Læs mere om det i vores artikel ”Hvilke dele skal jeg bruge til at montere en stjernerenser?”. 

Trin 2: Juster lugeintensiteten

Lugeintensiteten kan justeres ved at indstille afstanden mellem to stjernerenserelementer (A og B), der er monteret parallelt med hinanden. 

Ved Maxi-modellerne afhænger intensiteten af trykket mod jorden (1.), afstanden mellem stjernespidserne og afgrøderækken (2.) og vinklen mellem stjernerenseren og jordoverfladen (3.). 

Lugeintensitet: Afstand og vinkel 

Til markafgrøder og grøntsager bør stjernerenserelementerne monteres i samme tværgående position ved siden af hinanden, så man hele tiden kan styre dem i samme højde. På den måde er venstre og højre stjernerensers tryk på afgrødeskud og rodområdet altid jævnt fra begge sider. Maxi-modellerne skal monteres på ydersiden af en traktormonteret lugeramme og arbejder i forskellige rækker til venstre og højre for traktoren. De kan også monteres og anvendes kun på den ene side af traktoren.  

Trin 3: Juster trykket mod jorden 

Stjernerenserelementernes tryk mod jorden er en væsentlig faktor: Kun hvis stjerneskiven vinkles og presses mod jorden, vil spidserne blive bøjet mod kørselsretningen. Det laver en jordpude mellem stjernespidserne og afgrødeskud og forbedrer derfor selektiviteten under lugningen. 

For the MAXI

Indstilling: Når stjernerenseren presses mod jorden, bøjer stjernespidserne 

Trin 4: Juster kørehastigheden 

Kørehastigheden er en anden faktor, der påvirker lugeintensiteten. Det er vigtigt altid at bruge den højest mulige arbejdshastighed for at få stjernerenseren til at dreje hurtigt rundt. I afgrødens første vækststadier bør kørehastigheden være langsom (i gennemsnit omkring 3 km/t), mens den i senere vækststadier kan sættes op til 30 km/t.  

Har du spørgsmål?  

Du er velkommen til at kontakte en af Kramps produktspecialister for at høre mere om vores stjernerensere. Du kan også kontakte en Kramp-forhandler tæt på dig eller skrive til os på knowledgecenter@kramp.com.      

Del artikel
Peter de Haan

Denne artikel er skrevet af

Peter de Haanknowledgecenter@kramp.com