Vandtæthed og åndbarhed i dit arbejdstøj

Firdaouss Amchich|6 minutter

Ved udendørs arbejde eksponeres alle elementer i dit arbejdstøj. Heldigvis findes der arbejdstøj der er designet til at beskytte dig mod regn, sne og vind - som samtidig tillader din krop at ånde. Men med de mange muligheder for arbejdstøj, hvordan vælger du det rigtige regntøj til dit arbejde, som stadig er åndbart? En del arbejdstøj er mærket som vandtæt og åndbart. 

En forståelse for hvordan tøjet er konstrueret, samt rating på vandtæthed og åndbarhed gør det nemmere for dig at træffe den rigtige beslutning næste gang du skal vælge arbejdstøj. 


En hurtig definition af vandtæt tøj og åndbare tekstiler
Vandætte jakker og bukser indeholder enten en speciel vandafvisende belægning eller membran, som forhindrer vand i at trænge ind i stoffet. Der findes forskellige niveauer af vand-resistens. 

Åndbare tekstiler er designet til, at kunne transportere sved fra det indre af tøjet til det ydre. Det betyder i princippet, at din krop forbliver tør og fugtigheden kan fordampe fra tøjets ydre overflade. 

Tøj kan både være vandtæt og åndbar, men den ene del vil normalt præstere bedre end den anden. Hvilket bringer os videre til rating af åndbarhed og vandtæthed. 


Rating af vandtæthed i tøj

  • 5,000mm: Denne rating kvalificerer sig til udtrykket "vandtæt", men giver en lille beskyttelse i kraftigt regnskyld. 
  • 10,000mm - 15,000mm: Tøj med denne rating vil beskytte dig selv mod kraftig regn eller snefald. Dog kan langvarig kontakt med våde overflader eller et pres føre til at materialet begynder at absorbere vand frem for at frastøde det. 
  • 20,000mm + : Tøj som er har ratingen 20,000 eller derover bør holde dig tør ved vedvarende kraftig nedbør, hvor tøj for eksempel udsættes for pres fra en rygsæk eller hvis du sidder på våde overflader. 


Rating af åndbarhed i tøj

  • 5,000 – 10,000g/m²: Til almindeligt udendørs brug, vil du finde denne åndbarhed god. Begynder du med meget fysisk arbejde kan du opleve at åndbarheden ikke er tilstrækkelig. 
  • 10,000 – 15,000g/m²: Passende til let arbejde. Hvis du normalt sveder meget vil stoffet sandsynligvis ikke være åndbar nok til at holde din krop tør. 
  • 15,000 – 20,000g/m² & derover: Ved denne rating af åndbarhed bør du være i stand til at kunne udføre temmelig hårdt fysisk arbejde uden at blive drivvåd af dit eget sved!


Kig efter EN 343 certificering
Det er værd at kigge efter en EN 343 certificering på CE-mærket indeni tøjet. EN 343 er en europæisk standard for beskyttelse mod vådt vejr. Her testes tøjet mod vandbeskyttelse og åndbarhed og vurderes med en rating der kan ses på mærket. 


Vand-resistens 

  1.  Minimum niveau af regnbeskyttelse
  2.  Mellem niveau af regnbeskyttelse
  3. Højeste niveau af regnbeskyttelse 


Åndbarhed

  1. Ikke klassificeret som åndbar under EN343
  2. Mellem niveau af åndbarhed
  3. Højeste niveau af åndbarhed


Hvis CE-mærket viser en EN 343 klassificering på 3 og 3, har du fundet den højeste standard af tøj til all-round præstation i vådt vejr. 

Efter at have kigget på disse ratings er det klart at ikke alle jakker eller par arbejdsbukser vil være passende til alle våde eller kolde forhold, eller til alle typer af arbejde. Vi anbefaler at købe et udvalg af arbejdstøj til det våde vejr, så du har den rigtige mulighed til enhver opgave på ethvert tidspunkt af året. 


Hvordan kan tøj være både vandtæt OG åndbart?
Det virker ikke logisk at tøj kan være både vandtæt og åndbart, vel? Det eneste fuldstændig vandtætte yderlag er voks eller gummi. At arbejde i en våddragt er naturligvis ikke praktisk, og voks jakker og bukser kan være tunge og besværlige når du laver manuelt arbejde. Det betyder at det meste arbejdstøj passende til landbrug-, skov- og bygningsarbejde er produceret med en balanceret mængde vandresistens og åndbarhed. Det hele handler om den måde tøjet er lavet på. 


Typer af tekstil-konstruktion til overtøj
Tøj markeret som vandtæt er typisk lavet med 2, 2,5 eller 3 lag. 

Yderlaget er typisk lavet af polyester eller nylon, belagt med DWR (durable water repellent) behandling. Dette yderlag er ikke vandtæt, men får det meste vand til at løbe væk fra overfladen. 

Dernæst er der en membran. Denne er ofte lavet af ePTFE (expanded polytetrafluoroethylene, også kendt som Teflon). Denne ePTFE har en masse bittesmå huller, der forhindrer vandet i at komme ind, samtidig med at det tillader damp at komme ud. Ydeevnen påvirkes negativt af sved og olie, så membranen er typisk belagt med polyurethane for at beskytte det. 

Yderlaget og membranen er tilsammen kendt som laminat. Denne laminat er fastgjort til et inderlag: et mesh eller stof-for. Det er ofte på denne type inderlag, du ser forskellen på vandtæthed og åndbarhed.


2-lag tekstiler (nogle gange forkortet til 2L)
Tøj med to-lag konstruktion har ofte en løs og behagelig pasform. Ydrelaget og membran laminatet har et inderlag af stof eller mesh. Det hænger løst fra laminatet og tilladder bestemte niveauer af beskyttelse fra din kropsolie og sved. Jakker med 2-lag vil ofte være blandt de billigere muligheder; de tilbyder reduceret præstation i forhold til vandbeskyttelse og åndbarhed. 


2.5-lag tekstiler (nogle gange forkortet til 2.5L)
En 2.5-lag konstruktion et lignende ydre lag/membran laminat. Indersiden får derefter et sprøjtet eller malet inderlag, hvilket tilføjer en bedre vandtæthed og opretholder letvægtheden i tøjet. Du kan få en tættere pasform og fordi der er mindre materiale, kan tøjet foldes ganske lidt op. De fleste standard regnjakker har denne konstruktion. De er ikke lige så åndbare som et 3-lag stykke tøj og vil heller ikke give dig lige så meget beskyttelse. 


3-lag tekstiler (nogle gange forkortet til 3L)
Disse har en tendens til at have en fastere fornemmelse - og kaldes nogle gange hard-shell. Inderlaget er bundet til membranen, hvilket i sig selv ofte giver en højere kvalitet af ePTFE. Det er en større pasform og fornemmelse end 2.5-lags tøj, men komfortabel. Noget af åndbarheden går tabt, men vandtætheden er så god som den bedste der kan fås til fleksibelt arbejdstøj med mange anvendelsesmuligheder. 3-lags konstruktion er den dyreste konstruktions metode. 

Når du vælger dit tøj, skal du se efter om sømmene er tapede. Dette gælder for de områder hvor de enkelte dele af tøjet er samlet. Over tid kan vand sive igennem hullerne der skabes når tøjet syes sammen, derfor kan sømmene dækkes med en form for vandtæt tape. Fuldt tapede sømme dækker alle søm i tøjet for maksimal vandtæthed. Kritisk tapede sømme er blot de sømme som er mest udsat for at blive våde. 



Behandling af dit vandtætte tøj
En mere avanceret konstruktion betyder bedre ydeevne og en højere pris, men selv det bedste tøj beholder kun sin ydeevne, hvis du behandler det godt. Det betyder at du skal vaske dit vandtætte arbejdstøj efter producentens guide. Det er vigtigt at du ikke tilføjer skyllemiddel eller blødgørende produkter i din vaskemaskine, hvis dit arbejdstøj har en membran, idet det kan blokere hullerne og forringe ydeevnen. 

DWR-behandlinger kan også forringes med tiden, ved snavs, slid og flere vaske. Tjek ved producenten om tøjet kan vaskes med en silikone-baseret løsning (fx Nix Wax) for at regenere dets vandafvisende egenskaber. 


Er der andet du vil vide?
Hvis du er forvirret over vandtætheden i tekstil-konstruktionen eller hvis det stadig er usikkert hvilket mærke eller type tøj som er bedst passende til dit arbejde i en bestemt sæson er vi her for at hjælpe dig! Kontakt en af vores produktspecialister eller skriv til krampacademy@kramp.com

Del artikel
Firdaouss Amchich

Denne artikel er skrevet af

Firdaouss Amchichvidenscenter@kramp.com