Hvordan high-performance luftfiltre forlænger din maskines levetid og sparer dig penge på lang sigt

Redaktionsteamet|6 minutter

Når det er tid til at udskifte forskellige filtre til køretøjer og maskiner, står vi alle over for det samme spørgsmål: Køber vi billige filtre og sparer penge nu, eller køber vi dyrere filtre med løftet om, at de holder længere og præsterer bedre? Det er også fristende, når et luftfilter er tilstoppet, at blæse skidtet ud eller banke det ud. Det er en fejl, der kan få alvorlige dyre konsekvenser. Se på det på denne måde: Ethvert filter har til formål at beskytte maskinen, forhindre uventede driftsstop og forlænge maskinens samlede levetid.

Donaldson er en af verdens mest kendte eksperter i filtreringssystemer og leverer avancerede filtre til landbrug, entreprenør og have, park & skov. Vi har samarbejdet med dem for at finde ud af, hvorfor det kan koste dig dyrt at spare på filtre. I denne artikel fokuserer vi primært på luftfiltrering.  

Alle filtreringssystemer er designet til at beskytte motoren, som er dit køretøjs hjerte. Når der kommer snavspartikler ind i motoren via brændstoffet, smøremidlet eller luften, opstår der friktion i motoren, hvilket fører til hurtigere og mere skadelig slitage. Jo bedre dit filter er, jo længere levetid har din maskine, og der bruges færre penge på service, reparationer og udskiftning af dele.

 

Hvor ofte skal et filter vedligeholdes eller udskiftes?

I modsætning til olie- eller brændstoffiltre, som typisk holder et helt år og kan udskiftes ved det årlige eftersyn, er der ikke noget enkelt svar på luftfiltre. Donaldson angiver som vejledning, at et normalt luftfiltreringselement bør holde i 250 driftstimer. Men om du når de 250 timer afhænger af mange forskellige forhold: den region, hvor køretøjet kører, årstiden og vejret (tørre somre betyder meget mere støv i luften), den type arbejdsopgaver og afgrøder type (f.eks. kan grøntsagsafgrøder med små blade hurtigt begynde at blokere et filtreringssystem) og endda jordtypen på marken.

Da der er tale om beskidte og støvede arbejdsforhold i landbrugs- og byggebranchen, har luftrensere af god kvalitet begrænsningsindikatorer monteret på deres ydre side. Efterhånden som snavset ophobes, begrænses luftstrømmen, og motorens ydeevne begynder at lide under det. Begrænsningsindikatorerne reagerer på dette ved at give en visuel indikator, når filtret er ved at nå slutningen af sin levetid og skal udskiftes. Det er endda muligt at have indikatorer i køretøjets kabine, som lyser op, når det er tid til at skifte luftfiltre. Så er det blot at vende tilbage til et tørt, beskyttet sted, rengøre maskinen i nærheden af filteret og filterhuset og montere et nyt filter.  

 

Hvorfor bør jeg ikke forsøge at rense mine luftfiltre?  

Så hvad er der galt med at blæse dine filtre ud? Det er ganske enkelt, at det er ekstremt svært at vurdere det rette tryk, der skal bruges. Normalt bruger folk for meget kraft eller lufttryk, og det kan beskadige filteret. Et beskadiget filter fungerer ikke korrekt, hvilket kan betyde, at der kommer mere støv og snavs ind i dit køretøjssystem, hvilket øger risikoen for mere alvorlige og dyrere skader.

Hvis du forsøger at rense dine filtre, kan det også medføre, at din servicegaranti bortfalder. Eksperterne hos Donaldson kan nemt se, om nogen har forsøgt at rense deres egne filtre. Hvis du forsøger at rense et filter og beskadiger det, vil filterproducenten ikke tage ansvar for eventuelle skader på køretøjets interne system. Det skyldes, at det at forsøge at rense det gør det umuligt at se, hvornår og hvordan filteret svigtede, og dermed hvad den egentlige årsag til skaden var: et defekt filter eller et filter, der ikke er blevet serviceret korrekt.  

De samme principper gælder for vedligeholdelse af alle filtre til alle køretøjer og maskiner. Kontroller altid med din motorfabrikant, hvilke begrænsninger der gælder for din garanti. Donaldson har et så godt ry blandt fabrikanterne, at hvis du vælger det rigtige Donaldson-filtersystem til din maskine, og du skifter filtrene i overensstemmelse med fabrikantens egne anbefalinger, vil du ikke gøre din maskines garanti ugyldig. Hvis du vælger et filter af ringere kvalitet og ikke følger producentens anvisninger nøje, kan du risikere at få en meget høj regning i fremtiden.  

Udskiftning af et luftfilter kræver et rent miljø og en ren maskine. Det ville være yderst risikabelt at fjerne et filter midt på en mark, mens der høstes; maskinen ville sandsynligvis være dækket af fine partikler, og der ville også flyve flere partikler rundt i luften, og selve det at fjerne og udskifte filteret kunne tilføre et skadeligt støvniveau til køretøjets indre system. Enhver udskiftning af filteret bør finde sted i et rent, kontrolleret miljø, væk fra vind og snavs, og kun efter rengøring af indsugningen og det omkringliggende karrosseri. 

 

Hvordan kan jeg forbedre luftfiltreringens ydeevne? 

For at forbedre luftfiltreringens ydeevne kan der installeres eller tilføjes forskelligt tilbehør for at optimere ydeevnen. Dette betyder naturligvis en startinvestering, men i praksis fungerer dit system mere effektivt, og filterelementets levetid bliver længere, hvilket sparer dig penge i sidste ende.  

De fleste landbrugskøretøjer er udstyret med standard to-trins luftrensere. Første trin af rensningen sker, før luften når frem til filterelementet. Når luften strømmer ind, tvinger turbulensen inde i luftrensningshuset de tungere partikler i luften ud til siderne. Dette fjerner op til 80 % af de forurenende stoffer, før de når frem til filteret. Den renere luft, de resterende 20 % af de forurenende partikler, bliver derefter håndteret af selve filterelementet. 

Hvis dit element fyldes og tilstoppes for hurtigt, er det måske på tide at se på ekstra tilbehør, f.eks. et scavenger-system, som blæser eller suger det forrensede støv ud via udstødningssystemet. Der findes forskellige muligheder til alle størrelser af køretøjer.  

Det bedste, du kan gøre for at forlænge tiden mellem udskiftningerne af luftfiltre, er at bruge et filter af bedre kvalitet. Donaldson Blue-filtre er virksomhedens premium-sortiment. De er udstyret med Ultra-Web nanofiberteknologi, som overgår alle konventionelle filtre med hensyn til levetid og effektivitet. De er designet til at fungere selv ved ekstreme temperaturer og fugtighed og til at holde på flere submikronpartikler (partikler mindre end en mikron i diameter) end noget andet filter. Resultatet er reduceret luftbegrænsning og længere levetid. Det betyder naturligvis, at din maskine har mere oppetid, er mere produktiv og har færre serviceeftersyn, hvilket giver lavere levetidsomkostninger. Motoren er også langt bedre beskyttet, fungerer ved højere effekt og har sandsynligvis brug for færre reparationer eller reservedele i årenes løb. I det støvede miljø i minedrift har Donaldson fundet ud af, at dets Blue-luftfiltre har op til fem gange større støvfangskapacitet end et standardluftfilter, giver højere effektivitet i forhold til motorens levetid og lavere driftsomkostninger på grund af de forlængede vedligeholdelsesintervaller.

Uanset om det drejer sig om luft-, smøre-, kølevæske-, brændstof- eller hydraulikfiltrering, er der en klar konklusion. Når du vælger bedre filtre - og især high-performance filtre - opnår du længere intervaller mellem service og udskiftning, hvilket sparer penge, og reducerer skaderne på de interne systemer, hvilket forlænger køretøjets eller udstyrets levetid.

Følg retningslinjerne for køb af luftfiltre med bedre ydeevne og følg brugsanvisningen, når du udskifter dem; det vil gavne dig på lang sigt. De samme principper gælder også for andre filtre i dit system: brændstof, olie og hydrauliske filtre. Tag ikke genveje, når du skifter filtre. Kom tilbage til et rent og tørt miljø. Skift af oliefiltre i regnvejr kan beskadige systemet, hvis der skulle lande vand i tanken.

Hvis du er i tvivl, skal du altid kontakte en produktspecialist Hvis du ønsker vejledning om, hvilke filtermuligheder der vil fungere bedst for din maskine, i dit arbejdsmiljø og give dig den bedste værdi, kan du tjekke vores webshop eller kontakte din Kramp forhandler.     

Del artikel
Redaktionsteamet

Denne artikel er skrevet af

Redaktionsteametvidenscenter@kramp.com