Hva bør du tenke på når du skal kjøpe motorolje

Redaksjonsteamet|5 minutter å lese

Ofte ved kjøp av et nytt kjøretøy eller en ny maskin leveres den nødvendige spesifikasjonen for olje av produsenten. Når denne oljen må skiftes eller etterfylles, må du se etter en erstatningsolje. Men hvilken motorolje trenger du? Hver produsent har sine egne spesifikasjoner for sin egen olje. De viser til spesifikasjonene i serviceheftet som følger med kjøretøyet eller maskinen. Men anta at du ikke finner den og du kontakter oljeleverandøren, så bør du kunne navngi de tekniske spesifikasjonene, som type kjøretøy eller maskin og applikasjon. Les her mer om hva du bør huske på når du kjøper motorolje.

Det finnes mange forskjellige oljer for flere bruksområder. I tillegg til motorolje har du også girolje, hydraulikkolje, motorsagolje, smøreolje, bremsevæske, kompressorolje og multioljer. I denne artikkelen ser vi spesielt på motorolje og dens viktige spesifikasjoner.


1. Viskositeten
Når du leter etter riktig motorolje, er det viktig å se på motoroljens viskositet. Viskositeten står for tykkelsen på oljen og den endres på grunn av skiftende temperaturer.

 • Kald olje er tyktflytende og tykkere, som honning: høy viskositet;
 • Varm olje er tynnere, for eksempel diesel: lav viskositet.

Godt å vite: Jo kaldere det er ute, jo tykkere og derfor mindre flytende er oljen når den er kald. Jo kaldere det er ute, jo tynnere må oljen være under kalde forhold. Så om vinteren er det best å velge tallet før 'W' så lavt som mulig som tillatt av produsenten av maskinen eller kjøretøyet, for da er oljen raskere med alle delene som skal smøres. Da er det for eksempel bedre å velge en 5W-40 enn en 10W-40 motorolje.


Multigrade og single grade motorolje
I dag må motorolje fungere godt ved forskjellige temperaturer, det er derfor det finnes multigrade motoroljer. En multigrade 5W-30 motorolje har samme viskositet ved lave temperaturer som en enkelt klasse SAE 5 ved samme temperatur og har samme viskositet ved høye temperaturer som SAE 30 ved samme temperatur. På bildet nedenfor forklarer vi sammenhengen mellom ulike temperaturer og viskositet.

Link between temperatures and viscosity

På bildet nedenfor forklarer vi ytterligere oljeviskositet.

 • Jo lavere tallet er før W, desto tynnere er oljen når den er kald;
 • Jo høyere tall bak W, jo tykkere holder oljen seg når den er varm.
Oljeviskositet

HTHS (High Temperature, High Shear) viskositet er et begrep som er mye brukt i dag. Tynnere olje gir mindre motstand og derfor lavere drivstofforbruk. Tynnere drivstoffbesparende oljer har en lav HTHS-verdi. Hvis motoren din ikke er laget for dette, trenger du en olje med høy HTHS-verdi. HTHS-viskositeten er vist på emballasjen til motoroljen.

I en HTHS-test blir viskositeten alltid målt ved 150 °C. Produsenter bruker samme viskositet, men disse oljene kan ha forskjellige HTHS-verdier. For eksempel kan en produsent bruke en 5W-30 Low HTHS olje. Helling av denne oljen i en motor som har blitt foreskrevet en 5W-30 High HTHS-olje kan føre til motorskade.


2. Mineralske, syntetiske og semi-oljer
Vet du forskjellen på mineralolje, syntetiske og semisyntetiske (halv)oljer? Disse typer oljer er forklart nedenfor.

 • Mineralolje: Dette er en mer naturlig og råolje. Spesielt eldre kjøretøy som gamle traktorer bruker denne motoroljen.
 • Syntetisk olje: Til denne høyraffinert baseolje tilsettes doper (additiver) for å forbedre egenskapene til oljen. Tilsetningsstoffer er stoffer av kjemisk opprinnelse. Syntetisk olje inneholder 100 % ikke-konvensjonelle væsker med høy ytelse.
  Noen fordeler med syntetiske oljer er:
  - Mer termisk stabil olje, og dermed mer motstandsdyktig mot kalde og varme temperaturer
  - En kraftig smørefilm
 • Semi, også kalt semisyntetisk olje: Denne oljen er en kombinasjon av mineralolje og syntetisk olje.


Det er viktig å sørge for at du har riktig motorolje. Oljens viskositet er veldig viktig. Også typen olje, mineral, syntetisk eller semisyntetisk er viktig. Et siste tips: Sjekk oljenivået regelmessig og sørg for at du alltid har riktig reservemotorolje med deg.

Vil du vite mer om oljer? Ta en titt i vår nettbutikk, kontakt din kontoansvarlige eller kontakt oss på knowledgecenter@kramp.com.

Del artikkel
Redaksjonsteamet

Denne artikkelen ble skrevet av

Redaksjonsteametknowledgecenter@kramp.com