Hva sier de forskjellige spesifikasjonene om motorolje

Redaksjonsteamet|4 minutter å lese

Det er mange forskjellige spesifikasjoner for olje. Disse er vist på emballasjen til oljen, men også i servicehåndboken til kjøretøyet og maskinen. Disse spesifikasjonene kan også bes om fra produsenten. Oljespesifikasjoner er indikert med termer som ACEA og API. I artikkelen "Hva du bør se etter når du kjøper motorolje", har vi allerede sett på viktigheten av riktig viskositet og oljetypene. I denne artikkelen vil vi diskutere ACEA- og API-spesifikasjonene og viktigheten av tilsetningsstoffer i motorolje.


ACEA-spesifikasjonen
En viktig spesifikasjon er ACEA. Den består av en bokstav og ett tall. Med denne spesifikasjonen gjøres følgende forskjell:

  • Bensinmotor (A)
  • Lette dieselmotorer (B)
  • Dieselmotorer med dieselpartikkelfilter (C)
  • Kraftige dieselmotorer(E)

Bak dette er et tall, som indikerer kvaliteten på oljen.

SAPS (Sulphated Ash, Phosphorus and Sulphur) er et begrep som er mye brukt. En motorolje med lav-SAPS er en olje med lav andel sulfataske, fosfor og svovel.

HTHS (High Temperature, High Shear) viskositet er også et begrep som er mye brukt i dag. Tynnere olje gir mindre motstand og derfor lavere drivstofforbruk. Tynnere drivstoffbesparende oljer har en lav HTHS-verdi.

ACEA-spesifikasjonen

ACEA-spesifikasjonen er imidlertid bare et grunnlag. Det er andre standarder og spesifikasjoner på toppen av det og også bilprodusentens.


API-spesifikasjonen
API indikerer kvaliteten og egnetheten til oljen og er representert med to bokstaver, hvor den andre bokstaven indikerer kvaliteten.

  • 'S' inkluderer oljekategoriene for bensinmotorer
  • Bokstaven 'C' inkluderer oljekategoriene for dieselmotorer
API-spesifikasjonen

Tilsetningsstoffer
På emballasjen til motoroljen vil du sannsynligvis også finne tilsetningsstoffer. Hvorfor tilsettes tilsetningsstoffer til motoroljer?

Tilsetningsstoffer blandes med baseoljer av følgende to grunner:

  • for å gi spilloljen egenskaper som er nødvendige for vedlikehold, men som ikke finnes i basisoljen;
  • for å opprettholde funksjonen til sluttproduktet i lang tid, selv ved maksimal bruk.

Kvaliteten på tilsetningsstoffene er veldig viktig. Baseolje kan ikke rense, kan ikke holde smusspartikler flytende, kan ikke hindre olje i å skumme og kan ikke beskytte deler mot slitasje. Det er derfor motorolje består av rundt 65 % til 80 % baseolje og resten av tilsetningsstoffer og andre deler.

På grunn av antioksidantene som tilsettes oljen, må oljen bare skiftes ut etter mer enn 500 timer. Dette pleide å være etter 200 timer.


Hvorfor tilsettes antioksidanter til motorolje?
Høye temperaturer og oksygen fører til oksidasjon av oljen, som gjør den mørkere, gjør den sur og øker viskositeten. Antioksidanter holder oljen ung og bremser nedbrytningen av oljen når den brukes. Tilsetningsstoffene forhindrer eller reduserer derfor oksidativ nedbrytning.


Så det er viktig å se på ulike spesifikasjoner når du kjøper motorolje. Et siste tips: Sjekk oljenivået regelmessig og sørg for at du alltid har riktig reservemotorolje med deg. Vil du vite mer om våre motoroljer?
Ta en titt i vår nettbutikk, kontakt din kontoansvarlige eller kontakt oss på knowledgecenter@kramp.com.

Del artikkel
Redaksjonsteamet

Denne artikkelen ble skrevet av

Redaksjonsteametknowledgecenter@kramp.com