• Uutiset
  • Voimansiirtoakseleiden turvallisuusmääräykset muuttuvat – tässä kooste muutoksista

Voimansiirtoakseleiden turvallisuusmääräykset muuttuvat – tässä kooste muutoksista

perjantaina 15. tammikuuta 2021
Voimansiirtoakseleiden turvallisuusmääräykset muuttuvat – tässä kooste muutoksista

Voimansiirtoakselia käytetään laajalti mekaanisen voiman siirtämiseen traktorista työkoneeseen. Voimansiirtoakseleita käyttävien henkilöiden työturvallisuuden takaamiseksi on akselien ja suojusten suunnittelun sekä rakenteen oltava yhdenmukainen EU standardin EN 12965 kanssa.

Jotta työskentely olisi entistäkin turvallisempaa ja käyttäjälle aiheutuisi entistä vähemmän riskejä, on standardia EN 12965 nyt muutettu. Tässä artikkelissa kerromme tärkeimmistä muutoksista.


Voimansiirtoakselin pään lukitusjärjestelmän muutos


Tärkein muutos koskee akselin työkoneen puoleisen pään rakennetta ja muutos koskee ainoastaan täydellisiä traktorin ja työkoneen välisiä voimansiirtoakseleita (muutokset eivät koske koneen sisäisiä akseleita).

Standardin mukaan haarukan lukitus ei saa tapahtua painonapilla tai lukituskauluksella, jossa on näkyvillä ulkoinen jousi. Huomioitavaa on myös, että sellaisten haarukoiden, joiden lukitus tapahtuu painonapilla, käyttö on edelleen sallittua mutta tällöin painonapin pitää olla peitetty tai suojattu valetulla kauluksella.

Muutoksella pyritään vähentämään riskiä käyttäjän tahattomasta takertumisesta akseliin käytön aikana. Päivitettyyn standardiin liittyy akselinvalmistajille asetettujen tiukkojen takertumistestien läpäisy ennen akselin ottamista sarjatuotantoon.

Edellä mainittuihin muutoksiin on joitain poikkeuksia. Jos työkoneen puoleiseen päähän on asennettu ylikuormakytkin, vapaakytkin tai vastaava laite, ovat edellä mainitut lukitustavat edelleen sallittuja. Mikäli lukitsemiseen tarvitaan työkalua, ovat kiinnityspultit ja kiinnityslaipat edelleen sallittuja.


Suojaputkiin ja käyttöohjeisiin on lisätty merkintöjä turvallisuuden parantamiseksi


Mainitut muutokset astuvat voimaan 1.1.2021 ja ne koskevat kaikkia täydellisiä voimansiirtoakseleita.

Vanhan akselin saa edelleen korjata samanlaisilla osilla, joita akselissa on aiemminkin käytetty. Jos vanhan akselin haarukassa on suojaamaton painonappikytkin saa sen korvata samanlaisella haarukalla tai painonapin uudella painonapilla. Suosittelemme kuitenkin käyttämään korjauksessa päivitetyn standardin mukaisia varaosia.

Voimansiirtoakseleiden maahantuojana Kramp voi myydä vanhat, ennen vuotta 2021 valmistetut akselit varastosta ennen kuin uudet akselit otetaan myyntiin.

Jos sinulle herää asiasta kysymyksiä, älä epäröi ottaa yhteyttä tuotevastaavaan tai alueesi asiakaspäällikköön. He auttavat sinua mielellään.


Löydät yhteystietomme tästä: Yhteystiedot

Tutustu Krampin voimansiirtoakseleiden kattavaan valikoimaan tästä: Voimansiirtoakselit