• Hírek
  • 3 ok, amiért érdemes LED-világítást szerelni a járműre

3 ok, amiért érdemes LED-világítást szerelni a járműre

3 ok, amiért érdemes LED-világítást szerelni a járműre

A LED-világítások egyre népszerűbbek, és ez a LED-es munkalámpákra is igaz. Ennek oka az, hogy a LED-es lámpáknak számos előnye van a halogén izzókkal szemben. Éppen ezért sok gazdálkodó és szolgáltató a traktorokon és más járműveken a halogén izzókat LED-ekre cseréli. Kíváncsi a LED-es munkalámpák minden előnyére? Tudja meg innen, hogy miért hasznosak.

1. előny: A LED-ek több fényt és jobb láthatóságot biztosítanak 

A LED-es égőknek meg van az az előnye, hogy a fényerejük nagy, miközben energiafogyasztásuk kicsi. A halogén izzó által adott fény-kép egyértelműen kisebb, mint LED-es társaié. Kíváncsi, hogy mi a különbség a halogén és a LED között? A lenti ábra egy halogén munkalámpát (jobbra) hasonlít össze egy LED-es munkalámpával (balra) szerelt traktorral.

Kép: Rengeteg erős fény

Az erős és elégséges fény fontos a sötétben végzett munkához. Minél jobb a fényforrás, annál többet lát. Tulajdonképpen meghosszabbítható a munkanap. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy többet lát, és ezért hatékonyabban és biztonságosabban tud dolgozni.

Körültekintően gondolja végig, milyen fajta fényre van szükség a saját, esetleg az ügyfele munkájához. A cikkből további tippeket is megismerhet: Milyen munkalámpákra van szükségem a munkám megfelelő elvégzéséhez? 

2. előny: A LED-es lámpák fénye kellemesebb

A LED-világítás nem csupán több fényt ad, hanem kellemesebb a szemnek is. A képen a LED-es és a halogén izzó fénye közötti különbséget láthatja. Ugyanabban a lámpában a LED-es izzó fénye kellemesebb a szemnek, ugyanis ez a fény közelebb áll a természetes megvilágítás világos színéhez.

Az alábbi táblázat a LED-es és halogén izzók világos színét mutatja be. Az, hogy a LED-világítás színhőmérséklete jobban megfelel a természetes fény színének, többek között azt jelenti, hogy Ön kevésbé fárad el, és ezért hosszabb ideig tud dolgozni. A sötétben is a traktoron kell dolgoznia? Ez esetben kívánatosabb, ha a járművet kellemes fény veszi körül, és így folytatni tudja a munkát.

Táblázat

3. előny: A LED-es izzók környezetkímélőbbek

Újabb előny, hogy a LED más típusoknál hosszabban tart. Például a LED-es lámpák élettartama 30 ezer és 50 ezer óra közötti, míg ugyanez a halogén izzók esetében – mint azt a fenti táblázat is mutatja – lényegesen kevesebb. A LED-es megoldással tehát megtakarítást érhet el a csere költségein.

Kisebb mértékű hőfejlődés

Ráadásul a LED esetében kevesebb hő fejlődik, és ezért jóval hatékonyabb az energia felhasználása. A LED az energiát nagy százalékos arányban alakítja fénnyé, és ezért alig melegszik. Ez azt jelenti, hogy kevesebb energia vész el hő formájában. Más izzótípusoknál ez a százalékos arány sokkal alacsonyabb, azaz több energia vész el hő formájában ezekben a lámpákban.

A LED-fényforrásban létrejövő hőnek megfelelően szét kell oszlania a jó teljesítmény biztosítása érdekében. Ezért a munkalámpák többségét hővezető testtel, például alumínium vagy külön erre a célra fejlesztett műanyag elemmel szerelik fel.

Tudta, hogy az LA80300 típusú LED-es lámpát kifejezetten azért fejlesztettük ki, mert arra kereslet mutatkozott a piacon? Ez az egység a traktorok fülkéjében kerül elhelyezésre. Korábban ez a munkalámpa kizárólag halogén munkalámpaként volt elérhető.

Kérdései maradtak a LED-es és halogén izzók közötti különbségekről? Esetleg tanácsra van szüksége a traktoron vagy más járművön a világítótestek cseréje tekintetében? Kérjük, keressen bennünket e-mailen

3 ok, amiért érdemes LED-világítást szerelni a járműre