• Hírek
  • A megfelelő típus kiválasztása a kardántengely cseréjekor

A megfelelő típus kiválasztása a kardántengely cseréjekor

A megfelelő típus kiválasztása a kardántengely cseréjekor

A jó karbantartás, a kiváló minőségű anyagok és az innovatív technológia ellenére eljön majd az idő, amikor kénytelen lesz kicserélni az addig használt teljesítményleadó tengelyt. Végül is a biztonság és a hatékonyság komoly prioritásokat jelentenek a munkájában! A mezőgazdasági gépekhez és vontatókhoz való kardánok különféle méretekben és típusokban kaphatók: mégis akkor honnan tudjuk, hogy melyik teljesítményleadó tengelyre van szüksége. A megfelelő választáshoz egyszerűen kövesse az alábbi, lépésenkénti eljárást.

1. lépés – A jelenlegi típus burkolatának az ellenőrzése

Ellenőrizze a jelenlegi teljesítményleadó tengely burkolatát. A gyártók gyakorta részletesen feltüntetik a méretet és típust a teljesítményleadó tengely körüli burkolaton. Ha szerencséje van, további lépéseket nem is kell tennie.

2. lépés – Olasz vagy német típusról van szó?

Gyakran előfordul, hogy a burkolat törött vagy hiányzik. Mit lehet ilyenkor tenni? Közelebbről vizsgálja meg a teljesítményleadó tengelyt: vannak a tengely mindkét oldalán univerzális csatlakozások, esetleg egy széles szögben álló kapcsolóelem van az egyik oldalon? Milyen típusú a rajta lévő profilcső? Az ezekre a kérdésekre adott válaszok jól jelzik, hogy német vagy olasz típusról van-e szó. Az olasz típusoknál gyakorta háromszögletű csöveket alkalmaznak, míg a német változatra a citrom vagy csillag alakú csövek a jellemzők. Ennek ismeretében pedig már tudjuk, hogy a teljesítményleadó tengelyek mely csoportjában érdemes keresni.

3. lépés – Mérések különféle alkotóelemeken

Most pedig végezzen el néhány mérést. Mérje meg a kapcsolóelemben lévő univerzális csatlakozót: az univerzális csatlakozó záróelemének átmérőjét, valamint az univerzális csatlakozó záróelemének egyik vége a záróelem másik vége közötti hosszúságot. Az univerzális csatlakozón gyakran található a kardántengely méretét jelző szám. A profilcsövet is mérje meg. A burkolaton lévő csúszógyűrűk átmérője is hasznos mérőszám. Mivel a burkolat gyakran hiányzik vagy kopott, jó ötlet a gyűrűknek helyet adó horony belsejének a megmérése.

4. lépés – A méret meghatározása

Most, hogy már minden adat rendelkezésre áll, nagy valószínűséggel meghatározható a kardántengely mérete. Ez persze nem árul el minden részletet, mivel még meghatározásra vár a vontatón és a gépen lévő csatlakozások fajtája. Határozza meg a teljesítményleadó tengely csonkjának a vastagságát, valamint hogy azon hány barázda található. Egy másik vizsgálandó szempont, hogy az adott teljesítményleadó tengely rendelkezik-e csúszó, semleges vagy más típusú kapcsolóelemmel, valamint az adott géphez más biztosítással. Ezt is figyelembe kell venni.

5. lépés – A hosszúság meghatározása

Ezt követően határozza meg a teljesítményleadó tengely hosszúságát. Az összes teljesítményleadó tengely néhány alapvető hosszúság valamelyikével rendelkezik, és általános jelenség, hogy a tengelyt le kell rövidíteni. A teljesítményleadó tengelyek mérete és hosszúsága nagyban eltérhet egymástól; ez a szükséges hajtóerővel kapcsolatos. A hosszúságot az univerzális csatlakozó közepétől a legközelebb szemben lévő univerzális csatlakozó közepéig mérje.

6. lépés – A tengelykapcsoló eszköz beállítása

Gyakran előfordul, hogy a tengelykapcsoló eszköz beállítása jelezve van a kuplung burkolatának oldalán. Ezt érdemes észben tartani új teljesítményleadó tengely vásárlásakor. Ajánlott azonos nyomatékbeállításokkal rendelkező védőeszközt venni. Helytelen beállítású eszköz választásakor a gép nem működik megfelelően, és további súlyos, költséges sérülés is előfordulhat.

Honnan tudható, hogy milyen kardánkereszt szükséges a kardántengelyhez?

A kardánkereszt hozza létre a kapcsolatot a két villa között. Amennyiben a villák megsérülnek, vagy túlságosan sokat mozognak, a teljes részt ki kell cserélni.  Vagy ha csak a kardántengely szorul javítására, akkor is érdemes tudni, milyen keresztre van szükség. Hogyan mérhető ez meg tehát könnyen? Munkatársunk, Richard mindjárt meg is mutatja ebben a videóban!

Videó

Szeretne többet megtudni?

A Kramp munkavállalói széles körben rendelkeznek speciális ismeretekkel a mezőgazdasági gépekről, valamint a legmegfelelőbb alkatrészek azonosítása terén. Itt fedezze fel, hogy milyen kínálattal rendelkezünk a teljesítményleadó tengely kategóriájában. Ha szeretne többet megtudni, vagy bármilyen kérdése van, kérjük, e-mailben vegye fel velünk a kapcsolatot.