• Hírek
  • Hogyan azonosítható a menet típusa?

Hogyan azonosítható a menet típusa?

2020. szeptember 15., kedd
Hogyan azonosítható a menet típusa?

Világszerte számos mezőgazdasági gépet és berendezést terveznek meg és gyártanak le. Ennek eredményeképp a hidraulikarendszerekben a menettípusok széles körét építik be. Ez világosan látható a különféle alkotóelemekben, mint amilyenek a küönböző fittingek, szűrők, szelepek, fúvókák, kapcsolóelemek, gyorscsatlakozók, légtisztítók és szabályozók. Hogyan azonosíthatóak a menetek? Tudja meg ebből a cikkből!

A tömítéseket gyakorta könnyű egymástól szemre is megkülönböztetni, viszont a különböző menetek első pillantásra nagyon hasonlónak tűnnek. A megfelelő menet azonosítása döntő fontosságú az alkatrészek helyes megválasztásakor, a javítások vagy karbantartások elvégzése során. A nem megfelelő típus kiválasztása sérülést okozhat a menetben a beszereléskor, ami kihat a szerelvény nyomásának és tömítésének a megbízhatóságára.

Íme, néhány elérhető, különböző típus:

  • Metrikus, kúpos;
  • Metrikus, párhuzamos;
  • BSP (British Standard Pipe) menet (BSPP: párhuzamos vagy BSPT: kúpos):
  • DKR-H/AGR-H;
  • NPT (National Pipe Taper) menet: AGN-H;
  • JIP (Joint Industry Council) menet: PA/C - DKJ-H / AGJ-H;
  • ORFS.

A menet egyszerű azonosításához kövesse a lépésenkénti útmutatást.

1. lépés – Határozza meg, hogy a menet kúpos vagy egyenes

Egyes esetekben ez szabad szemmel látható, mivel a kúpos menetek a furat végéhez közelítve kisebbek lesznek. Ezzel szemben az egyenes menetek átmérője az elejétől a végéig nem változik.

Ha a szerelvény megvizsgálásakor egyértelműen nem derül ki, a tolómérő mérőpofái között ellenőrizhető, hogy a menet egyenes-e. Az O-gyűrűk jelenléte gyakran arra utal, hogy a menet egyenes.

2. lépés – Határozza meg az egységnyi menetek számát (hüvelykenkénti menetszám – TPI), vagy – a metrikus menetek esetében – állapítsa meg a menetosztást.

Menetidomszer segítségével meghatározható a hüvelykenkénti menetszám (TPI) vagy a menetosztás (a két menet közötti távolság). A menetosztás milliméterben van megadva. Mivel egyes térközök meglehetősen hasonlók egymáshoz, ajánlott több változatot is kipróbálni mielőtt döntene, melyik illeszkedik a leginkább. Az alábbi képen az összes változatot megtekintheti.

3. lépés – A menetátmérő megmérése

Tolómérővel határozza meg az átmérőt. Tartsa szem előtt, hogy a mérés eredményeként kapott átmérő eltérhet a meghatározott standard mérettől:

1. A kúpos menet esetében: a menet csúcsától számított 4. vagy 5. menetet mérje meg.

2. Az egyenes menet esetében: a menet csúcsától bármelyik menetet megmérheti.

4. lépés – A megfelelő menet megtalálása

A menet helyes azonosítását követően most már egyszerű feladat kiválasztani a hozzáillő csavart vagy anyát. Ne feledje, hogy ez legyen az utolsó lépés; előbb győződjön meg róla, hogy a kiválasztott eszköz megfelelő, és nem fog kárt okozni a már azonosított menetben. Amennyiben az adott menet mérete nem szokványos, segíthetünk annak meghatározásában, hogy melyik standard mérettel helyettesíthető a leginkább. Az alábbi képen az összes típust és méretet egyszerre áttekintheti.


1. Kép: Menettípusok

2 .Kép: BSP/NPT csatlakozók

3. Kép: Amerikai menetek felismerése

4. Kép: ORFS és SAE csatlakozók

Hogyan azonosítható a menet típusa?