Smart Spray: öka flexibiliteten med DynaJet pulsbreddsmodulering (PWM)

Torbjörn, produktspecialist redskap|6 minuter att läsa

Precisionsjordbruk kräver ett brett utbud av spruttekniker och tillämpningar. Både när man använder självgående och bogserade sprutor kommer körhastigheten att variera. Föraren ökar farten eller saktar ned beroende på förhållandena. Sådana ojämnheter i körhastighet resulterar i att det blir ojämnheter även i tryck och sprutkvalitet. Vad kan pulsbreddsmodulering (PWM) göra åt det här? Och vilka fördelar finns med tekniken?

DynaJet® Smart Droplet Management. No need to compromise between speed and spray quality.

Vad är pulsbreddsmodulering (PWM)?

TeeJet använder pulsbreddsmodulering (PWM) med solenoidstyrd munstycksavstängning. Tekniken gör det möjligt för föraren att kontrollera flöde och droppstorlek, oberoende av körhastighet. Det betyder att du kan arbeta i god fart med bibehållen precision. Vilka är de övriga fördelarna med PWM?

  • Förbättra produktiviteten genom att kunna hålla en konstant sprutdos i mer varierande körhastigheter.
  • Välja och behålla en konstant droppstorlek utan att byta munstycken, trots olika körhastigheter och tryck.
  • Minimera avdrift och maximera täckning genom att behålla den optimala droppstorleken.
  • Ändra kapaciteten på munstyckena från hytten. Det finns inte längre något behov av att byta munstycken manuellt när det blåser upp eller krävs ett annat flöde. Kapaciteten på munstyckena och avdriften/droppstorleken kan kontrolleras från hytten.
The image above shows the turn compensations of the PWM system.

TeeJet introducerar: DynaJet

En nyckelfråga är att hålla rätt balans mellan körhastighet och arbetstryck. Systemet TeeJet DynaJet erbjuder tre avgörande fördelar: 

Flexibilitet

Fler spruttimmar, inget mer bytande av munstycken. Systemet tillåter föraren att justera ”storleken” på sprutmunstyckena från hyttstolen och gör att du kan hålla din tänkta sprutdos fast körhastigheten varierar mycket. Tekniken gör det också möjligt att välja den mest passande droppstorleken för din sprutning och hålla den droppstorleken fast du ändrar körhastigheten. Ett exempel: Normalt kan ett munstycke hantera 2,4 liter per minut. Med DynaJet har du möjlighet att variera kapaciteten. Om du använder ett 06-munstycke som ger 2,4 liter i minuten vid 3 bar, kan du med DynaJet få ett flöde på 0,75-2,4 liter per minut. Det är som att få en kapacitet på 03-04-05 och 06 med 1 munstycke. Föraren kan lätt ställa in den önskade droppstorleken via den kompakta, fristående pekskärmen eller en Isobus användarterminal.

Sprutkvalitet

    • Mer konsekvent sprutning och mer konsistent droppstorlek, exempelvis i backigt landskap eller på små fält med många hörnor.
    • Ändra droppstorlek om det blåser upp.
    • Kurvkompensation för högre prutkvalitet i svängar eller vid körning runt hinder.

Hårdvara som är redo för framtiden

Systemet är redo för framtiden. Med rätt kombination av styrningsinstrument plus TeeJet DynaJet är det möjligt att få varierande sprutning inom bommens vidd, GNSS-baserad individuell kontroll av munstycken och sprutning på små, exakta ytor

Redo för framtiden: införskaffa utrustningen!

Sprutmunstycken är högteknologiska precisionskomponenter. De spelar en avgörande roll i appliceringen av dina växtskyddsprodukter. Kontakta din lokala Kramp-återförsäljare om du har fler frågor.

Dela på
Torbjörn, produktspecialist redskap

Artikeln är skriven i samarbete med

Torbjörn, produktspecialist redskapkramp.se@kramp.com